Wat kost een verlovingsring

Een verlovingsring – Wat mag het kosten?

Een betere vraag is eigenlijk: wat moet het kosten? We kennen allemaal wel die verhalen dat een ring twee, drie of zelfs vijf keer een maandsalaris zou moeten zijn, maar wat is nou echt waar? Wanneer weet je dat je een goede ring te pakken hebt?

Waar let je op?

Er is natuurlijk veel te zeggen over een ring en vooral de diamant: het gaat om de slijpvorm, helderheid, kleur en karaat. Dat zijn de vier dingen waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een verlovingsring. Je kunt gebruik maken van de expertise van de juwelier (ga dan wel naar een betrouwbare juwelier!) of je kunt zelf op onderzoek uitgaan. Je kunt natuurlijk ook gewoon kijken welke ring er mooi uitziet. Is dat niet het belangrijkste?
(tekst gaat hieronder verder)
Verlovingsring | aanzoek | proposal

Not done: een aanzoek zonder ring

Wat je ook vaak ziet is een lege ring of helemaal geen ring, met het idee dat ze er later zelf een kan uitkiezen. Heel handig (en vooral praktisch) natuurlijk, want dan weet je sowieso dat ze de ring mooi gaat vinden. Ik begrijp ook wel waar die gedachte vandaan komt, het is immers een ring die je de rest van je leven draagt. Toch ben ik er niet zo’n voorstander van. Het is maar net wat bij jullie als stel past, maar ik vind wel dat het de impact van het moment verlaagt. Bij een aanzoek hoort een ring, een kant en klare. Dat is misschien wat ouderwets, maar het hoort wat mij betreft nog steeds tot het totaalplaatje. 

En dan... de kosten

Dus wat is het nou? Twee maandsalarissen? Is dat genoeg? Dat is wel wat veel mensen denken, maar eigenlijk ligt het gemiddelde in Nederland op 1 netto maandsalaris. Wat ongeveer € 2.100,- is. Daarbij geldt natuurlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt, of juist veel goedkoper uit kunt zijn. Wat wel over het algemeen geldt is dat de verlovingsring duurder is dan de trouwring. 

Doe vooral niet te moeilijk

Wat ik vooral niet zou doen is te veel stressen. Het belangrijkste is dat jij je aan je eigen budget houdt. Laat je niet onder druk zetten. Het klopt dat de kwaliteit van een diamant verschilt, en hoe meer geld je neerlegt, hoe zuiverder je diamant is. Maar is dat echt zo belangrijk? Zien wij vrouwen überhaupt het verschil? Ik denk dat het belangrijkste is dat je je best hebt gedaan en je intentie vanuit liefde komt. Dan kan er weinig misgaan. 

Sofie van Gorkum

Sofie is proposalplanner en helpt mannen en vrouwen bij het creëren van hun unieke aanzoek. Lees hier meer over haar verhaal.