Proposal Planning uitgelegd

Proposal planning 101 – hoe werkt het?

Voor deze blog leek het mij leuk om jullie een kijkje te geven in het proces en een aantal tips met jullie te delen. Lees hoe mijn bedrijf te werk gaat en welke adviezen ik geef aan mijn klanten. 

Hoe begin je met het plannen van het aanzoek?

Een aanzoek begint natuurlijk bij een idee. Dat is misschien wel een van de moeilijkste dingen: een origineel, passend en uitvoerbaar idee bedenken. Waar ik mijn brainstormsessie dan ook mee begin, is met een bijna oneindig vragenvuur. Ik wil precies weten hoe jullie als individuen zijn en als stel. Zo gaan de juices flowen en komen we op een idee dat we vervolgens gaan uitwerken.
(tekst gaat hieronder verder)

Zorgvuldig samengesteld systeem

Voor het uitwerken van het idee gebruik ik bepaalde schema’s. Zo houd ik het overzichtelijk en zorg ik dat we aan ieder onderdeel denken. Bijvoorbeeld aan de leveranciers, het budget, maar we maken ook een discretieplan. Dat laatste is misschien wel een van de belangrijkste dingen: we willen natuurlijk dat het aanzoek als een complete verrassing komt. 

O nee, het gaat mis

Het is tijd om te plannennnnn. Dat is waar mijn talent nog meer tot uitplooiing komt, maar voor mijn klant vaak een van de vervelendste onderdelen. Helemaal geen probleem: daar heb je een aanzoekplanner voor. We werken het plan van aanpak af dat we tijdens de brainstormsessie hebben gemaakt en ik houd ondertussen het budget en discretieplan in de gaten. Zorg er altijd voor dat je overzicht houdt in wat er allemaal geregeld moet worden en bedenk altijd een plan B. Ga eens een keer goed zitten en bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Je kunt hier ook verhalen over lezen op internet, want geloof mij, er kan van álles misgaan. Denk daarbij niet alleen aan externe factoren, maar ook wat er kan spelen bij jouw (soon to be) aanstaande. Je hoort vaak verhalen over super leuke ideeën die in het water vallen omdat de vriendin er geen zin in heeft of zich niet lekker voelt. Hoe zou jij daar mee omgaan?  

If you like it then you should put a ring on it

Vervolgens belanden we bij een key element van het aanzoek: de ring (right ladies?). Maar pfff, zó veel keuzes! Geen paniek, ik kan je hier ook bij helpen. Bijvoorbeeld door je door te verwijzen naar juweliers die ik ken en door zelf mee te gaan om een ring uit te zoeken. Ik help je bij je keuzestress. Wat voor soort? Welke kleur? Welke maat? En vooral: hoe veel moet het kosten? (stay tuned voor mijn volgende blog hierover) Ook hiervoor heb ik een overzichtelijk systeem ontwikkeld zodat jij niet overweldigd zult raken door alle keuzes. 
(tekst gaat hieronder door)

Time to propose

En dan, het aanzoek zelf. Een super zenuwslopende dag. We zorgen dat we van tevoren nog een keer alles doornemen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het checken van de leveranciers. Gaat daar alles goed? Want zo kan je veel gedoe voorkomen op de dag zelf. Vanaf daar is het alleen maar genieten (misschien nog een beetje stressen, daar kan ik niets aan veranderen helaas). Je doorloopt het aanzoek zoals we dat hebben gepland. Het kan een uur duren, maar ook een hele dag: net wat jij in gedachten had. Jij kunt de organisatie helemaal loslaten want die heb ik in de hand. Jij focust je op een ding: het aanzoek! 

Sofie van Gorkum

Sofie is proposalplanner en helpt mannen en vrouwen bij het creëren van hun unieke aanzoek. Lees hier meer over haar verhaal.