“Super leuk dat proposal plannen, maar… is daar vraag naar?”

Dat is een vraag die ik vaak krijg wanneer ik vertel over mijn bedrijf. Naast heel veel positieve reacties, zie ik dus ook veel verraste gezichten. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk: het is een nieuwe tak van sport in Nederland en weinig mensen weten van het bestaan ervan af.  

Wat zegt de markt?

Dat is precies de reden waarom ik voor het starten van mijn bedrijf een marktonderzoek heb gedaan. Ik heb bekenden en onbekenden (betaalde reacties) gevraagd een enquête over proposalplanning in te vullen. Hier kwamen een aantal opvallende en een aantal minder opvallende resultaten uit. Zo vonden de ondervraagden het vooral belangrijk dat het aanzoek romantisch, uniek en persoonlijk is – dat komt niet als een verrassing. Opvallender was dat een vierde van de ondervraagden vooral bang was dat hun partner “nee” zou zeggen. 

Allemaal leuk en aardig, maar terug naar de centrale vraag: is er behoefte aan een proposalplanner? Tot mijn opluchting bleek die er weldegelijk te zijn. Een derde van de vrouwen en (vooral) mannen gaf aan graag een proposal planner in te schakelen. Vaak met de opmerking erbij dat men niet wist dat dit bestond, maar dat ze, nu ze ervan weten, het een interessante optie vinden. 

Fun fact: uit een onderzoek dat gedaan is door Daily Mail blijkt dat meer dan een vijfde van de vrouwen die verloofd, getrouwd of inmiddels gescheiden zijn, stiekem teleurgesteld zijn in het aanzoek dat zij hebben gekregen. Toegegeven, het onderzoek komt uit de UK en is inmiddels vijf jaar oud. Maar gezien het achterblijven van ontwikkelingen op het gebied van proposalplanning de afgelopen jaren, zal hier nog wel niet veel aan veranderd zijn.
Wat zijn de voorspellingen?

Uit mijn onderzoek blijkt dus dat er behoefte is aan assistentie bij het organiseren van een huwelijksaanzoek. Dit wordt alleen maar bevestigd door de ontwikkelingen in Amerika. Iedere weddingplanner weet dat je wat betreft ontwikkelingen op het gebied van bruiloften kunt kijken naar Amerika. Die lopen daar een aantal jaar voor. Proposal planning is dan ook een stuk groter en bekender in Amerika. Hetzelfde was een jaar of tien geleden aan de hand met weddingplanners. Destijds wist bijna niemand in Nederland van deze beroepsgroep af, terwijl ze in Amerika al volop werden ingezet. Inmiddels is een weddingplanner een normaal begrip en het aantal weddingplanners rijst dan ook de pan uit.

Ik zie dit ook met proposal planners gebeuren. Men zal steeds meer de toegevoegde waarde van een proposal planner in gaan zien. Een huwelijksaanzoek is immers zo’n belangrijk moment; iedereen wil toch dat dit een onvergetelijke herinnering wordt?... op een goede manier dan.
Weet jij nog steeds niet zo goed waarvoor je een proposal planner zou inschakelen? Dat begrijp ik heel goed. Daarom heb ik een aantal situaties aan mijn website toegevoegd waarin een proposal planner van pas komt. 

Het onderzoek van Daily Mail kun je hier teruglezen
Sofie van Gorkum

Sofie is proposalplanner en helpt mannen en vrouwen bij het creëren van hun unieke aanzoek. Wil je hier meer over horen? Klik hier om een gratis, vrijblijvende kick-off call in te plannen.