Deze vooroordelen over proposal planning kom ik regelmatig tegen
Natuurlijk vind ik mijn bedrijf helemaal de bom, maar niet iedereen denkt er hetzelfde over. Ik heb het al honderd keer gezegd, maar dat is niet zo gek want proposal planning is nieuw in Nederland. Ik merk dan ook dat er veel vooroordelen rondom dit beroep bestaan. Tijd om die eens op een rijtje te zetten.

“Degene die het aanzoek doet moet het zelf doen, anders is het niet persoonlijk”

Deze gedachte snap ik heel goed. Het is makkelijk om een planner in te schakelen, hem of haar en opdracht te geven en rustig af te wachten tot dit plan is uitgevoerd. Maar, zo werkt dat niet in deze business. Zeker niet in mijn bedrijf. Mijn hele concept is erop gebouwd een uniek en persoonlijk aanzoek neer te zetten. Wij zijn niet het bedrijf dat je inhuurt en vervolgens onze gang laat gaan. Uiteraard zijn wij er om taken over te nemen, het overzicht te houden en stress te verminderen. Maar wij blijven altijd samenwerken met de man als een team om tot het aanzoek te komen. 
(tekst gaat hieronder verder)

“It's not because the men don't care—it's because they genuinely don't know what to do.”

Claire Whelpton, from Buy the Cow (AUS) )
Proposal planning zou je ook kunnen vergelijken met weddingplanning. Vind je een bruiloft waarbij een weddingplanner is ingeschakeld minder persoonlijk? Waarschijnlijk niet, want dat is nooit de reden waarom je een weddingplanner zou inschakelen. Je schakelt geen weddingplanner in om het hele proces over te nemen. Je schakelt een weddingplanner in omdat hij of zij de expert is op dit gebied en ze je van advies kan voorzien waar je misschien niet aan gedacht had. Ze neemt stress bij je weg en zorgt voor overzicht. Dat is precies hetzelfde als wat een proposal planner doet.   

“Een man die zelf geen idee voor een huwelijksaanzoek weet te verzinnen is een loser”

Ik geloof er best in dat iedere man een huwelijksaanzoek kan plannen. Maar, verschillende mensen hebben verschillende kwaliteiten. Ik ben dit gaan doen omdat ik creatief ben en een organisatietalent. De kwaliteiten van iemand die een aanzoek wil doen kunnen ergens anders liggen. Dat maakt hem geen loser, dat maakt hem een mens. Collega proposal planner Claire Whelpton uit Australië weet het precies goed te zeggen: “It's not because the men don't care—it's because they genuinely don't know what to do.”

“Ik wil geen over de top aanzoek”

In een van mijn Facebookposts heb ik uitgelegd dat een proposal planner niet alleen voor de rijken is. Ik plan niet alleen aanzoeken in luchtballonen, maar ook aanzoeken die heel intiem zijn. Ik plan het aanzoek dat bij jullie als stel past. 

“Waarvoor heeft iemand een proposal planner nodig? Een aanzoek plannen is toch heel makkelijk?”

Het klopt dat een aanzoek in elkaar zetten geen rocketscience hoeft te zijn. Een aanzoek tijdens een intiem etentje thuis is zo te plannen. En dat is ook goed, ik ben er helemaal voor dat het aanzoek bij jullie past. Maar de vraag is: past dit aanzoek ook echt bij jullie als stel? Ik zeg vaak genoeg dat het wat mij betreft te vaak voorkomt dat een vrouw (of degene die het aanzoek heeft ontvangen) achteraf teleurgesteld is en daar natuurlijk niets over durft te zeggen. Zoals ik eerder al noemde heeft ieder zijn eigen kwaliteiten en daar is niets mis mee. Maar als gevolg daarvan is niet iedereen in staat een passend aanzoek te plannen, in hun eentje in ieder geval. Overigens kan dat ook met externe dingen te maken hebben, bijvoorbeeld een drukke baan. 

Het volgende vooroordeel is er een die niet zo zeer over het concept proposal planner gaat, maar een die ik persoonlijk vaak te horen krijg.

“Waarom zou je proposal planner worden als je ook een goed betaald beroep kan hebben?”

Iedereen weet dat het risicovol is om ondernemer te zijn, zeker als je net begint. Ik heb dit pad heel bewust gekozen. Dat terwijl ik ook advocaat had kunnen worden, zoals ik eerst van plan was. Tot een half jaar voor het einde van mijn studie was dat ook mijn plan, maar ik kon mijn passie niet bedwingen. Ik ben iets gaan doen waar mijn hart écht ligt. Ik had nooit gedacht dat je zoveel energie zou kunnen halen uit werk. Zelfs zoveel dat het niet eens meer aanvoelt als werk. Voor mij was het ook niet meer dan logisch dat ik dit ben gaan doen, in plaats van een juridische carrière te starten. 

Dit zijn nog maar een aantal van de vooroordelen die er bestaan over dit beroep. Maar dit zijn alleen de negatieve reacties die ik zie. Mensen zijn vooral erg enthousiast over dit idee en zien het mooie van het beroep in. Dat is ook waarom ik het gekozen heb: het is een enorm positieve business waarin je iedere dag de liefde kunt vieren. Als dat niet reden genoeg is om van dit beroep te houden dan weet ik het ook niet meer.

Sofie van Gorkum

Sofie is proposalplanner en helpt mannen en vrouwen bij het creëren van hun unieke aanzoek. Lees hier meer over haar verhaal.